Po raz kolejny uczennice naszej szkoły zostały laureatkami konkursu, który  odbył się 13.02.2014. w Wyszkowie  o zasięgu wojewódzkim pod nazwą „Drób na polskim stole”. Organizatorem Konkursu był Zespół Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej – Curie w Wyszkowie oraz „Koneser” Firma Produkcyjno – Usługowo – Handlowa Julian S. Bielawski w Wyszkowie – Polski Producent Przetworów Regionalnych, Lokalnych i Tradycyjnych Przetworów Mięsnych z mięs pozyskanych w Polsce z gospodarstw rolnych prowadzących ekologiczną produkcję rolną, zlokalizowanych szczególnie na terenie województwa mazowieckiego.

 

Patronat nad Konkursem objęli: Pan Stanisław Kalemba – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pan Adam Struzik – Marszałek Województwa Mazowieckiego, Pan Bogdan Pągowski – Starosta Wyszkowski.

Tym razem drużyna w składzie Joanna Kić i Katarzyna Maksimowicz  z klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych ,  zdobyła II miejsce w rywalizacji

W konkursie udział wzięło 8 grup 2-osobowych, których zadaniem , był rozbiór kulinarny tuszki kurczaka i przygotowanie  potrawy w  60 minut z wykorzystaniem konkretnych elementów kulinarnych :  piersi lub nóg.  

Jury oceniało : przygotowanie potraw w ramach organizacji pracy, umiejętności posługiwania się narzędziami, sposób obróbki surowców i prawidłowo przeprowadzonego, właściwego procesu technologicznego, smak potraw, przygotowanie i estetykę podania potrawy.

W ramach Koła gastronomicznego „Magia Kuchni” uczennice  opracowały recepturę, sposób podania

– dania głównego :

„Sekret Orkana na cebulowej fantazji z duszonymi jagłami i tagliatellach z karotki”

Uczestniczki konkursu wykazały się wysokimi umiejętnościami i profesjonalizmem, co zostało doceniane przez członków jury.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *