WARSZTATY CARVINGOWE

Celem warsztatów jest podniesienie praktycznych umiejętności zawodowych poprzez  nabycie przez uczestników umiejętności rzeźbienia motywów  kwiatowych  w owocach i warzywach, tworzenie dekoracji w postaci kompozycji przestrzennej

 

 

W sobotę 15 listopada w naszej szkole odbyły się Warsztaty carvingowe.  W spotkaniu wzięli udział uczniowie klasy IT.  Były to dla nich początki zgłębiania tajników rzeźbienia w owocach i warzywach. Uczestnicy wykonali za pomocą specjalistycznych noży elementy kompozycji  a następnie połączyli je w całość używając środków pomocniczych. Motywem przewodnim warsztatów było wykorzystanie rzeźb w owocach i warzywach do przygotowania dekoracji na bożonarodzeniowy stół.


Program zajęć obejmował;

        Podstawowe zasady bhp;

        Historia sztuki carvingu;

        Narzędzia do carvingu: typy, rodzaje, sposoby używania i konserwacji;

        Podstawowe zasady bhp;

        Historia sztuki carvingu;

        Narzędzia do carvingu: typy, rodzaje, sposoby używania i konserwacji;

        Omówienie technik i rodzajów cięć;

        Ćwiczenia praktyczne.

Zastosowanie sztuki carvingu:

        Rzeźbione warzywa i owoce są idealną dekoracją stołu podczas wesel, bankietów i imprez okolicznościowych;

        Znajdują miejsce podczas imprez firmowych (np. można wyrzeźbić nazwę lub logo);

        Różnego rodzaju promocje i działania marketingowe;

        Dekorowanie potraw i napojów;

        Rzeźby są niebanalnym prezentem na różne okazje.      

 

Kolejne warsztaty będą poświęcone wykonywaniu grafiki w owocach i warzywach. Serdecznie zapraszam. 

 

oprac. Elżbieta Rukat

{gallery}2014carving{/gallery}

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *