WARSZTATY CARVINGOWE
Celem warsztatów jest podniesienie praktycznych umiejętności zawodowych poprzez nabycie przez uczestników umiejętności rzeźbienia motywów kwiatowych w owocach i warzywach, tworzenie dekoracji w postaci kompozycji przestrzennej
W sobotę 15 listopada w naszej szkole odbyły się Warsztaty carvingowe. W spotkaniu wzięli udział uczniowie klasy IT. Były to dla nich początki zgłębiania tajników rzeźbienia w owocach i warzywach. Uczestnicy wykonali za pomocą specjalistycznych noży elementy kompozycji a następnie połączyli je w całość używając środków pomocniczych. Motywem przewodnim warsztatów było wykorzystanie rzeźb w owocach i warzywach do przygotowania dekoracji na bożonarodzeniowy stół.
Program zajęć obejmował;
• Podstawowe zasady bhp;
• Historia sztuki carvingu;
• Narzędzia do carvingu: typy, rodzaje, sposoby używania i konserwacji;
• Podstawowe zasady bhp;
• Historia sztuki carvingu;
• Narzędzia do carvingu: typy, rodzaje, sposoby używania i konserwacji;
• Omówienie technik i rodzajów cięć;
• Ćwiczenia praktyczne.
Zastosowanie sztuki carvingu:
• Rzeźbione warzywa i owoce są idealną dekoracją stołu podczas wesel, bankietów i imprez okolicznościowych;
• Znajdują miejsce podczas imprez firmowych (np. można wyrzeźbić nazwę lub logo);
• Różnego rodzaju promocje i działania marketingowe;
• Dekorowanie potraw i napojów;
• Rzeźby są niebanalnym prezentem na różne okazje.
Kolejne warsztaty będą poświęcone wykonywaniu grafiki w owocach i warzywach. Serdecznie zapraszam.
oprac. Elżbieta Rukat
{gallery}2014carving{/gallery}