Sekret Orkana na cebulowej fantazji z duszonymi jagłami i tagliatellach z karotki
Składniki na 6 porcji:
Filet drobiowy – 3 szt.
Sos sojowy – 2l
Pomidory suszone – ½ słoika
Ser pleśniowy Lazur – 1 op
Boczek surowy – 3 plastry
Sól, pieprz
Filety drobiowe umyć i oczyścić. W każdym z filetów naciąć kieszonkę, posolić, skropić sosem sojowym i włożyć do oleju z pomidorów. Pomidory i ser pokroić w słupki, boczek w paseczki. Wszystko wymieszać, dodać świeżo zmielony pieprz. Przygotowaną masą nadziać kieszonki, spiąć wykałaczką , obsmażyć , zapiec w naczyniu żaroodpornym w temp. 200OC
Sos
- Cebula – 2-3 sztuki (pokroić w piórka)
- Masło – 2Ł
- Rodzynki – 4 Ł (sparzyć)
- Śmietanka – 200 ml
- Sól, pieprz
Sklarować masło, dodać cebulę, udusić, dodać rodzynki i śmietanę. Odparować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, doprawić do smaku.
Kasza
- Kasza jaglana – 1 szkl. (opłukać)
- Cebula – 1 szt. (pokroić w drobną kostkę)
- Masło – 2Ł
- Szpinak – wg uznania
- Tymianek
- Ser wędzony tarty – 2 Ł
- Sól, pieprz
Cebulę zeszklić na maśle, dodać opłukaną kaszę i odpowiednią ilość wody lub bulionu. Gotować do wchłonięcia płynu, wstawić do kąpieli wodnej. Dodać ser i szpinak, doprawić do smaku.
Tagliatelle
- Marchew – 200 g
- Masło – 30 g
- Cukier – 2Ł
Marchew umyć , obrać, opłukać i pokroić we wstążki , zblanszować we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru i masła
Do dekoracji świeże zioła i pomidorki koktajlowe.