Sekret Orkana na cebulowej fantazji z duszonymi jagłami i tagliatellach z karotki 

Składniki na 6 porcji:

Filet drobiowy – 3 szt.

Sos sojowy – 2l

Pomidory suszone – ½ słoika

Ser pleśniowy Lazur – 1 op

Boczek surowy – 3 plastry

Sól, pieprz


Filety drobiowe umyć i oczyścić.  W każdym z filetów naciąć kieszonkę, posolić, skropić sosem sojowym i włożyć do oleju z pomidorów. Pomidory i  ser pokroić w słupki, boczek w paseczki. Wszystko wymieszać, dodać świeżo zmielony pieprz. Przygotowaną masą nadziać kieszonki, spiąć wykałaczką , obsmażyć ,  zapiec w naczyniu żaroodpornym w temp. 200OC

Sos

  • Cebula – 2-3 sztuki  (pokroić w piórka)
  • Masło – 2Ł
  • Rodzynki – 4 Ł (sparzyć)
  • Śmietanka – 200 ml
  • Sól, pieprz

Sklarować masło, dodać cebulę, udusić, dodać rodzynki i śmietanę. Odparować do uzyskania odpowiedniej konsystencji, doprawić do smaku.

Kasza

  • Kasza jaglana – 1 szkl. (opłukać)
  • Cebula – 1 szt. (pokroić w drobną kostkę)
  • Masło – 2Ł
  • Szpinak – wg uznania
  • Tymianek
  • Ser wędzony tarty – 2 Ł
  • Sól, pieprz

Cebulę zeszklić na maśle, dodać opłukaną kaszę i odpowiednią ilość wody lub bulionu. Gotować do wchłonięcia płynu, wstawić do kąpieli wodnej. Dodać  ser i szpinak, doprawić do smaku.

Tagliatelle

  • Marchew – 200 g
  • Masło – 30 g
  • Cukier – 2Ł

Marchew umyć , obrać, opłukać i pokroić we wstążki , zblanszować we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru i masła

Do dekoracji świeże zioła i pomidorki koktajlowe.

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *