W dniach 17 – 18 listopada w oddalonym od Sadownego 600 km  Zamku Kliczków na Dolnym Śląsku odbył się Konkurs gastronomiczny zaliczany do Kulinarnego Pucharu Polski pt.: „Ale pasztet!!!”.
Do rywalizacji przystąpiło 9  szkół gastronomicznych z całej Polski : m.in. z Bolesławca , Gdańska, Wrocławia, Iłowy, Gorzowa Wielkopolskiego itp.  .

Nasze Technikum Gastronomiczne  reprezentowali uczniowie klasy III T : Julita Pyźlak
i Szymon Jadczuk wraz ze mną opiekunem i wychowawcą klasy III T Marią Dobies

.

Konkurs składał się z dwóch etapów : – I etap – kwalifikacje (przygotowanie i nadesłanie receptur zgodnie z wymogami organizatorów) i II etap – Konkurs Kulinarny – rywalizacja szkół gastronomicznych, która odbyła się właśnie 17 listopada, a przedmiotem Konkursu była przekąska –   pasztet z karpia w autorskiej odsłonie i danie główne- filet z sandacza, polskie grzyby leśne (świeże, suszone i/lub mrożone), naturalny miód pszczeli, owocowe runo leśne (jagody, maliny, jeżyn …) oraz polski ziemniak.   

Techniczny styl pracy, opanowanie Julity i Szymona  przyciągało tłumy widzów
i zainteresowanych. Padało wiele pytań: skąd jesteście?, gdzie znajduje się Sadowne?  Ja w roli opiekuna również starałam się jak najlepiej reprezentować naszą szkołę, zapraszając jednocześnie na naszą kolejną edycję ogólnopolskiego konkursu barmańskiego J .  

Moment, kiedy jury degustacyjne poprosiło do siebie kapitana drużyny, czyli Julitę Pyźlak, aby oddać puste talerze, było potwierdzeniem, że nasze wysiłki, liczne próby przyniosły oczekiwane efekty oraz wymarzone miejsce na podium .

Wracając z tego konkursu jesteśmy bogatsi o nowe doświadczenia, nowe kontakty w świecie gastronomii i co najważniejsze wysłuchaliśmy licznych uwag, wskazówek dotyczących sztuki gotowania, wykorzystywania nowych technik kulinarnych. Utkwiło nam w pamięci stwierdzenie jednego z  członków jury, który na podsumowaniu i ocenie wszystkich drużyn powiedział : „Naucz się najpierw dobrze chodzić, a dopiero zacznij latać, a nie odwrotnie!”.

Oprócz licznych nagród rzeczowych w postaci sprzętu gastronomicznego, książek kucharskich. jeszcze nagrodą główną od Zamku Kliczków jest w pełnym darmowym pakiecie – staż w zamkowej kuchni pod okiem Szefa kuchni – Mariusza Kucharczaka, który w pracy zawodowej poszerzał swoją wiedzę poprzez staże w restauracjach takich jak: Atelier Amaro, Senses czy Aruana w Hotelu Narvil. Do największych osiągnięcia tego Kucharza można zaliczyć również : tytuł ,,SZEFA KUCHNI TRADYCYJNEJ ‘’ i jedną czapkę od przewodnika Gaullt&Millau, wyróżnienie w konkursie na Wielkopolskiego kucharza roku oraz podwójne podium w konkursie Wine & Food Noble.

Gratuluję wygranej i życzę dalszych sukcesów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *