KOŁO CARVINGU

Opiekunowie : Maria Dobies i Elżbieta Rukat

DLACZEGO CARVING?

Pierwszy raz na żywo sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach zobaczyłam  kilka lat temu na targach EURO GASTRO. Wcześniej podziwiałam tyko zdjęcia. Obserwując pokaz pomyślałam, że takie zdolności manualne muszą mieć artyści – pasjonaci. Byłam zauroczona ich umiejętnościami.

Wtedy nawet nie pomyślałam, że w przyszłości zostanę opiekunem Koła Carvingu.  Rzeźby z warzyw i owoców zainspirowały mnie na tyle, że postanowiłam spróbować…  Zgłosiłam się do udziału w projekcie Podniesienie kwalifikacji nauczycieli przedmiotów zawodowych oraz IPNZ Mazowsza”organizowanym przez Mazowiecką Izbę Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Warszawie.  Prowadzącym zajęcia  był pan Marek Rybacki – Mistrz Polski w Carvingu. Dzięki zaangażowaniu, cierpliwości graniczącej wręcz  ze stoickim spokojem, wielkim zdolnościom i umiejętnościom przekazywania wiedzy ze  strony prowadzącego, opanowałam podstawy rzeźbienia. Obecnie staram się przekazywać je uczniom, co daje mi ogromną satysfakcję.    

 

Elżbieta Rukat

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *