KOŁO CARVINGU
Opiekunowie : Maria Dobies i Elżbieta Rukat
DLACZEGO CARVING?
Pierwszy raz na żywo sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach zobaczyłam kilka lat temu na targach EURO GASTRO. Wcześniej podziwiałam tyko zdjęcia. Obserwując pokaz pomyślałam, że takie zdolności manualne muszą mieć artyści – pasjonaci. Byłam zauroczona ich umiejętnościami.
Wtedy nawet nie pomyślałam, że w przyszłości zostanę opiekunem Koła Carvingu. Rzeźby z warzyw i owoców zainspirowały mnie na tyle, że postanowiłam spróbować… Zgłosiłam się do udziału w projekcie „Podniesienie kwalifikacji nauczycieli przedmiotów zawodowych oraz IPNZ Mazowsza”organizowanym przez Mazowiecką Izbę Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Warszawie. Prowadzącym zajęcia był pan Marek Rybacki – Mistrz Polski w Carvingu. Dzięki zaangażowaniu, cierpliwości graniczącej wręcz ze stoickim spokojem, wielkim zdolnościom i umiejętnościom przekazywania wiedzy ze strony prowadzącego, opanowałam podstawy rzeźbienia. Obecnie staram się przekazywać je uczniom, co daje mi ogromną satysfakcję.
Elżbieta Rukat