KOŁO CARVINGU

Opiekunowie : Maria Dobies i Elżbieta Rukat

DLACZEGO CARVING?

Pierwszy raz na żywo sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach zobaczyłam  kilka lat temu na targach EURO GASTRO. Wcześniej podziwiałam tyko zdjęcia. Obserwując pokaz pomyślałam, że takie zdolności manualne muszą mieć artyści – pasjonaci. Byłam zauroczona ich umiejętnościami.

Wtedy nawet nie pomyślałam, że w przyszłości zostanę opiekunem Koła Carvingu.  Rzeźby z warzyw i owoców zainspirowały mnie na tyle, że postanowiłam spróbować…  Zgłosiłam się do udziału w projekcie Podniesienie kwalifikacji nauczycieli przedmiotów zawodowych oraz IPNZ Mazowsza”organizowanym przez Mazowiecką Izbę Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Warszawie.  Prowadzącym zajęcia  był pan Marek Rybacki – Mistrz Polski w Carvingu. Dzięki zaangażowaniu, cierpliwości graniczącej wręcz  ze stoickim spokojem, wielkim zdolnościom i umiejętnościom przekazywania wiedzy ze  strony prowadzącego, opanowałam podstawy rzeźbienia. Obecnie staram się przekazywać je uczniom, co daje mi ogromną satysfakcję.    

 

Elżbieta Rukat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *