Przepis na jedno z konkursowych dań – Królika duszonego w marynacie miodowo – musztardowej, z sosem śliwkowym, piernikiem i grillowaną polentą.
Królik w marynacie miodowo – musztardowej:
1 tuszka królika
3 łyżki oliwy
3 łyżki miodu
3 łyżki łagodnej musztardy
4 ząbki czosnku
włoszczyzna
2 cebule
2 łyżki masła
0,5 l bulionu
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Królika oczyścić, umyć, osuszyć. Przygotować marynatę z miodu, musztardy oleju i czosnku przeciśniętego przez praskę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Powstałą marynatą natrzeć królika i odstawić do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wyjąć królika z lodówki i obsmażyć na maśle. Do naczynia żaroodpornego wlać bulion, przełożyć królika rozdrobnioną w talarki włoszczyzną i pokrojoną w piórka cebulą, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 50 minut, następnie zdjąć pokrywę z naczynia, zwiększyć temperaturę do 220 stopni i ogrzewać jeszcze 20 minut.
Sos śliwkowy:
0,5 kg śliwek mrożonych lub świeżych
ocet balsamiczny
sól, pieprz, słodka lub ostra papryka
Śliwki przełożyć do rondla, podlać delikatnie woda żeby się nie przypaliły i ogrzewać aż się rozgotują. Doprawić do smaku octem balsamicznym, solą, pieprzem i papryką. Przetrzeć przez sito lub zblendować dla otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeżeli sos jest za rzadki można go zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody lub zwyczajnie ogrzewać na małym ogniu aż nadmiar wody wyparuje.
Piernik
4 pierniczki najlepiej w lukrze
70 g masła
Pierniczki bardzo dokładnie pokruszyć lub zblendować
Masło roztopić, dodać do pokruszonych pierników. Ma powstać konsystencja mokrego piasku.
Grillowana polenta
1 szklanka kaszy kukurydzianej
3 szklanki wody
sól
Do gotującej się osolonej wody wsypywać stopniowo kaszę. Cały czas mieszać energicznie żeby nie powstały grudki. Gotować kaszę na małym ogniu około 10 minut cały czas mieszając aż masa będzie kleista i zacznie odstawać od ścianek garnka. Tacę lub inne naczynie o niezbyt wysokich ściankach wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do niego kaszę, wyrównać powierzchnię i odstawić do wystudzenia. Gdy kasza wystygnie pokroić ją w trójkąty i grillować na patelni.