REGULAMIN I OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU BARMAŃSKIEGO
pn „ BARMAN – ZAWÓD Z PRZYSZŁOŚCIĄ”
Opis imprezy:
Centrum Szkolenia Barmanów Jerzy Czapla w Legionowie wraz Zespołem Szkół Ponadgimnazjalnych w Sadownem organizują w dniu 1 czerwca 2016 roku konkurs barmański skierowany do uczniów i kadry pedagogicznej szkół ponadpodstawowych o profilu hotelarsko- gastronomicznym. Konkurs o randze ogólnopolskiej w kategorii Soft drink – drink bezalkoholowy przygotowywany w blenderze ma charakter szkoleniowo-integracyjny w formule otwartej.
Z przyczyn organizacyjnych musimy ograniczyć liczbę uczestników zatem decydujące znaczenie będzie miała kolejność zgłoszeń .
Formularze zgłoszeniowe dołączone są do regulaminu konkursu. Zgłoszenia drogą mailową będą przyjmowane do 25 maja 2016 r.
Każda szkoła ma prawo zgłoszenia dwuosobowej drużyny (jeden z uczestników wykonuje soft drink ; drugi uczestnik elementy dekoracyjne ) reprezentującej szkołę wraz z nauczycielem (opiekunem).
Istnieje możliwość bezpłatnego zakwaterowania w internacie szkolnym wraz z wyżywieniem.
W przypadku zgłoszenia mniejszej ilości uczestników konkursu Organizatorzy stworzą możliwość uczestnictwa większej ilości drużyn reprezentujących jedną szkołę. Dodatkowy formularz zgłoszeniowy zostanie dosłany wszystkim szkołom deklarującym udział
w konkursie w dniu 25 maja 2016 r.
Ogólnopolski Konkurs Barmański jest odpowiedzią na szerokie zainteresowanie szkół hotelarsko-gastronomicznych, konfrontacją doświadczeń i umiejętności uczniów, którzy
w przyszłości wiążą swoje plany zawodowe z wykonywaniem pracy profesjonalnego barmana na najwyższym światowym poziomie.
Udział Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli daje gwarancję niezależnej profesjonalnej oceny umiejętności zawodowych. Rangę konkursu podkreśli obecność mediów.
Cele konkursu:
-
Integracja uczniów szkół o profilu gastronomicznym i hotelarskim;
-
Szerzenie i propagowanie właściwej sylwetki barmana;
-
Kształtowanie prawidłowych technik mieszania napojów;
-
Poszerzanie wiedzy z zakresu miksologii napojów bezalkoholowych;
-
Wymiana doświadczeń uczniów i nauczycieli ze środowiskiem barmańskim;
-
Podnoszenie kwalifikacji w zawodzie Barman;
-
Szerzenie kultury picia drinków bezalkoholowych;
-
Podnoszenie świadomości społeczeństwa o konieczności kształcenia uczniów w obsłudze gości w zawodzie Barman.
Przewidywany harmonogram konkursu wygląda następująco:
Dzień 31. 05. 2016r.
Możliwość przyjazdu drużyn korzystających z zakwaterowania (zapewniamy bezpłatny nocleg, kolacje i śniadanie).
Dzień 01.06.2016
-
do godziny 8.30 przyjazd uczestników;
-
9:00 BRIEFING – rejestracja i odprawa uczestników konkursu (weryfikacja receptur, losowanie numerów startowych );
-
9:30 oficjalne rozpoczęcie konkursu ( przywitanie przybyłych uczestników oraz zaproszonych gości );
-
10: 00 rozpoczęcie rywalizacji;
-
około 13: 00 zakończenie rywalizacji;
-
13:00 – 14.00 obiad;
-
15.00 ogłoszenie wyników i zakończenie konkursu;
-
16.00 – 18.00 spotkanie integracyjne;
REGULAMIN KONKURSU:
-
Konkurs zostanie przeprowadzony według regulaminu IBA ( ocena techniczna + ocena degustacyjna);
-
Każdy uczestnik występuje w stroju barmańskim;
-
Kategoria : Soft drink– drink bezalkoholowy;
-
Obowiązują receptury nigdzie wcześniej niepublikowane i nieprezentowane na poprzednich konkursach krajowych oraz zagranicznych;
-
Jeden z uczestników wykonuje napój mieszany zgodnie z recepturą w ilości 4porcji ; drugi uczestnik wykonuje elementy dekoracyjne;
-
W recepturze dozwolone jest użycie max. 5 składników ( dekoracja dotykająca powierzchni napoju traktowana jest jako składnik );
-
Czas przygotowania napoju mieszanego i dekoracji wynosi 7 minut;
-
Czas przygotowania stanowiska pracy wynosi 5 minuty;
-
Technika wykonania – blenderowanie; (blendery będą zapewnione przez organizatora);
-
Organizator nie zapewnia szkła do prezentacji napoju; (Szkło uczestnik zapewnia sam);
-
Uczestnicy konkursu, podczas sporządzania napoju mieszanego, muszą posługiwać się miarami barowymi.
-
Każdy uczestnik konkursu powinien umieć posługiwać się sprzętem barmańskim,
-
Każdy uczestnik konkursu może używać własnych owoców do dekoracji;
-
Zapewniamy dwa Bendery Waring ExTreme i podstawowy sprzęt barmański w tym:
nóż barmański, deska, jagerr 30/50, sitko barowe, łyżeczka barowa, miarowe łyżeczki barmańskie, twistery, serwetki cocktailowe (obowiązkowo używane do podania drinka).
Pytania dotyczące regulaminu konkursu prosimy kierować na e-mail: lo-sadow@pnet.pl
PORTFOLIO PRODUKTÓW ( zabezpiecza Organizator )
SYROPY Victoria Cymes w pełnym asortymencie
NAPOJE/SOKI, WODA
-
Sok pomarańczowy
-
Sok jabłkowy
-
Sok grapefruitowy
-
Sok z czarnej porzeczki
-
Sok bananowy ( żółty)
-
Sok ananasowy
-
Woda gazowana i niegazowana
OWOCE/ZIOŁA
-
Pomarańcze
-
Cytryny
-
Limonki
-
Banany
-
Jabłka
-
Ananas
-
Melon
-
Natka pietruszki
-
Bazylia
-
Mięta świeża
NAGRODY
-
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymają dyplomy pamiątkowe;
-
Uczestnicy konkursu, którzy zajmą w kolejności od 1-3 miejsca otrzymają dodatkowo nagrody ufundowane przez organizatora konkursu oraz sponsorów;
-
Oficjalne wyniki konkursu ogłoszone zostaną przez Komisję Jurorów i będą miały charakter ostateczny.
DEKLARACJA UCZESTNICTWA W KONKURSIE BARMANÓW
Ja, niżej podpisany/a………………………………………………………………
deklaruję udział w KONKURSIE BARMAŃSKIM pn. „Barman zawód z przyszłością”.
-
Zapoznałam/em się z Regulaminem uczestnictwa w konkursie „Barman zawód
z przyszłością”, zobowiązuję się do uczestnictwa.
Oświadczam, że spełniam kryteria uprawniające mnie do udziału w konkursie.
-
Wyrażam zgodę na udostępnienie i wykorzystanie mojego wizerunku.
-
Wyrażam zgodę na poddanie się badaniom ewaluacyjnym w trakcie realizacji konkursu oraz po jego zakończeniu.
……………………… …………………………………………..
(Miejscowość i Data) (Czytelny podpis uczestnika konkursu)
……………………………………………
(Czytelny podpis nauczyciela prowadzącego)
Konkurs „Barman Zawód z Przyszłością”
………………………………………………………………………………………………….
(imiona i nazwiska uczestników)
………………………………………………………………………………………………….
(nazwa placówki zgłaszającej uczestników)
………………………………………………………………………………………………….
(imię i nazwisko opiekuna)
Receptura konkursowego napoju mieszanego – Kategoria soft drink
l. p. |
Składniki formuły |
Ilość |
1 |
|
|
2 |
|
|
3 |
|
|
4 |
|
|
5 |
|
|
l. p. |
Czynność |
Opis |
1 |
Technika miksowania |
|
2 |
Naczynie |
|
3 |
Dekoracja |
|