KOŁO CARVINGU
Opiekunowie : Maria Dobies i Elżbieta Rukat
Z HISTORII CARVINGU
Ojczyzną dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami są kraje azjatyckie. Za kolebkę tej sztuki uważa się Tajlandię i kraje ościenne, także Japonię. Pierwsze wzmianki o fantazyjnym wycinaniu warzyw i owoców pojawiły się w Chinach za czasów dynastii Tang panującej w latach 618 – 907. |
Za okres rozkwitu carvingu uważa się czasy dynastii Song, rządzącej Chinami w latach 960 – 1279. Wtedy to opuścił cesarskie komnaty i przeniósł się na stoły klasy średniej. Piękne rzeźby były podziękowaniem za dary natury i obfite plony.
W drugiej połowie XIV w. w Tajlandii jedna z żon cesarza udekorowała rzeźbami z owoców i warzyw pływające lampiony, które wyglądały jak lilie wodne. Cesarz zachwycony lampionami postanowił co roku to wydarzenie w pierwszą księżycową, listopadową noc. Tak narodziło się święto nazywane Loy Krathong. Z tradycję tą związane jest obecnie wiele wierzeń i legend. Od tego czasu sztuka rzeźbienia stała się bardzo popularna. (źródło: „Fantazje z warzyw i owoców”, M. Rybacki, D. Ślusarczyk) |