Po raz kolejny uczennice naszej szkoły zostały laureatkami konkursu, który odbył się 13.02.2014. w Wyszkowie o zasięgu wojewódzkim pod nazwą „Drób na polskim stole”. Organizatorem Konkursu był Zespół Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej – Curie w Wyszkowie oraz „Koneser” Firma Produkcyjno – Usługowo – Handlowa Julian S. Bielawski w Wyszkowie – Polski Producent Przetworów Regionalnych, Lokalnych i Tradycyjnych Przetworów Mięsnych z mięs pozyskanych w Polsce z gospodarstw rolnych prowadzących ekologiczną produkcję rolną, zlokalizowanych szczególnie na terenie województwa mazowieckiego.
Patronat nad Konkursem objęli: Pan Stanisław Kalemba – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pan Adam Struzik – Marszałek Województwa Mazowieckiego, Pan Bogdan Pągowski – Starosta Wyszkowski.
Tym razem drużyna w składzie Joanna Kić i Katarzyna Maksimowicz z klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych , zdobyła II miejsce w rywalizacji
W konkursie udział wzięło 8 grup 2-osobowych, których zadaniem , był rozbiór kulinarny tuszki kurczaka i przygotowanie potrawy w 60 minut z wykorzystaniem konkretnych elementów kulinarnych : piersi lub nóg.
Jury oceniało : przygotowanie potraw w ramach organizacji pracy, umiejętności posługiwania się narzędziami, sposób obróbki surowców i prawidłowo przeprowadzonego, właściwego procesu technologicznego, smak potraw, przygotowanie i estetykę podania potrawy.
W ramach Koła gastronomicznego „Magia Kuchni” uczennice opracowały recepturę, sposób podania
– dania głównego :
„Sekret Orkana na cebulowej fantazji z duszonymi jagłami i tagliatellach z karotki”
Uczestniczki konkursu wykazały się wysokimi umiejętnościami i profesjonalizmem, co zostało doceniane przez członków jury.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!