Przepis na jedno z konkursowych dań – Królika duszonego na cebulowej pierzynce, z soczewicą, grillowaną gruszką i sosem żurawinowym.

Składniki:

Do królika

1 tuszka królika

2 cebule

4 ząbki czosnku

3 łyżki przyprawy do dziczyzny

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka majeranku

3 łyżki octu winnego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

10 dag suszonej żurawiny

Sos żurawinowy:

15 dag suszonej żurawiny

1 pomarańcza

2 łyżki cukru

5 łyżek czerwonego wina

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Puree z zielonej soczewicy:

pół szklanki zielonej soczewicy

1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego

2 łyżki masła

2-3 ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

pieprz, sól

Dodatkowo gruszka do grillowania

SPOSÓB WYKONANIA:

Królik:

Królika oczyścić, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Sporządzić marynatę z octu winnego, oleju, soli, przyprawy do dziczyzny, czosnku, majeranku i natki pietruszki – kawałki królika dokładnie natrzeć marynatą. Przełożyć królika do brytfanny lub naczynia żaroodpornego dodać cebulę i żurawinę. W tym momencie najlepiej żeby tak zamarynowany królik postał całą noc w lodówce – wtedy wszystkie smaki się połączą, z braku czasu minimum 30 minut. Piec około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę z brytfanny lub naczynia.

Sos żurawinowy

Żurawinę przełożyć do rondla, dodać cukier, sok z pomarańczy i dusić na wolnym ogniu, dodać wino i ogrzewać aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Powstały sos zmiksować.

Puree z zielonej soczewicy


Ugotować soczewicę na bulionie razem z masłem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gdy soczewica będzie miękka doprawić solą, pieprzem i papryką. Całość zmiksować na gładką masę, lub przetrzeć przez sito.

Grillowana gruszka

Gruszkę umyć, przekroić na cztery części, wydrążyć gniazda nasienne. Rozgrzać patelnię grillową, układać kawałki gruszki.


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *