Przepis na jedno z konkursowych dań – Królika duszonego na cebulowej pierzynce, z soczewicą, grillowaną gruszką i sosem żurawinowym.

Składniki:

Do królika

1 tuszka królika

2 cebule

4 ząbki czosnku

3 łyżki przyprawy do dziczyzny

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka majeranku

3 łyżki octu winnego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

10 dag suszonej żurawiny

Sos żurawinowy:

15 dag suszonej żurawiny

1 pomarańcza

2 łyżki cukru

5 łyżek czerwonego wina

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Puree z zielonej soczewicy:

pół szklanki zielonej soczewicy

1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego

2 łyżki masła

2-3 ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

pieprz, sól

Dodatkowo gruszka do grillowania

SPOSÓB WYKONANIA:

Królik:

Królika oczyścić, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Sporządzić marynatę z octu winnego, oleju, soli, przyprawy do dziczyzny, czosnku, majeranku i natki pietruszki – kawałki królika dokładnie natrzeć marynatą. Przełożyć królika do brytfanny lub naczynia żaroodpornego dodać cebulę i żurawinę. W tym momencie najlepiej żeby tak zamarynowany królik postał całą noc w lodówce – wtedy wszystkie smaki się połączą, z braku czasu minimum 30 minut. Piec około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę z brytfanny lub naczynia.

Sos żurawinowy

Żurawinę przełożyć do rondla, dodać cukier, sok z pomarańczy i dusić na wolnym ogniu, dodać wino i ogrzewać aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Powstały sos zmiksować.

Puree z zielonej soczewicy


Ugotować soczewicę na bulionie razem z masłem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gdy soczewica będzie miękka doprawić solą, pieprzem i papryką. Całość zmiksować na gładką masę, lub przetrzeć przez sito.

Grillowana gruszka

Gruszkę umyć, przekroić na cztery części, wydrążyć gniazda nasienne. Rozgrzać patelnię grillową, układać kawałki gruszki.


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *