Przepis na jedno z konkursowych dań – Królika duszonego na cebulowej pierzynce, z soczewicą, grillowaną gruszką i sosem żurawinowym.
Składniki:
Do królika
1 tuszka królika
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki przyprawy do dziczyzny
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki octu winnego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
10 dag suszonej żurawiny
Sos żurawinowy:
15 dag suszonej żurawiny
1 pomarańcza
2 łyżki cukru
5 łyżek czerwonego wina
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Puree z zielonej soczewicy:
pół szklanki zielonej soczewicy
1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki masła
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz, sól
Dodatkowo gruszka do grillowania
SPOSÓB WYKONANIA:
Królik:
Królika oczyścić, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Sporządzić marynatę z octu winnego, oleju, soli, przyprawy do dziczyzny, czosnku, majeranku i natki pietruszki – kawałki królika dokładnie natrzeć marynatą. Przełożyć królika do brytfanny lub naczynia żaroodpornego dodać cebulę i żurawinę. W tym momencie najlepiej żeby tak zamarynowany królik postał całą noc w lodówce – wtedy wszystkie smaki się połączą, z braku czasu minimum 30 minut. Piec około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę z brytfanny lub naczynia.
Sos żurawinowy
Żurawinę przełożyć do rondla, dodać cukier, sok z pomarańczy i dusić na wolnym ogniu, dodać wino i ogrzewać aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Powstały sos zmiksować.
Puree z zielonej soczewicy
Ugotować soczewicę na bulionie razem z masłem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gdy soczewica będzie miękka doprawić solą, pieprzem i papryką. Całość zmiksować na gładką masę, lub przetrzeć przez sito.
Grillowana gruszka
Gruszkę umyć, przekroić na cztery części, wydrążyć gniazda nasienne. Rozgrzać patelnię grillową, układać kawałki gruszki.